Bra att veta innan du börjar löpträning

För några år sedan satte trenden att löpträna igång och har hållit i sig sedan dess, och lockar fortfarande flera nyfikna träningsentusiaster till träningsformen – men innan du börjar löpträna finns en hel del saker du bör känna till, och dessa listas nedan.

Visst finns det många knep för att göra sin löpning bättre såsom att löpträna bättre med rätt teknik och kosttillskott eller olika knep för att få upp pulsen lite bättre för att orka längre. Men innan du kommer till det här steget av din löpträning att du behöver alla dem råden finns det nog en hel del andra saker som kan vara bra att vet om träningsformen när du är nybörjare. Det är något som Expressen skrivit om i en artikel där man listat åtta saker man önskat att någon berättat för dem innan de börjat med sin löpträning. Vad man bland annat skriver är till exempel:

  • Löptekniken är viktig – alla löpare skadar sig förr eller senare och amatörer hör till den gruppen som gärna gör detta förr. Därför är det bra att hitta en bra löpteknik redan från början och kanske rent av ta hjälp för att hitta passande löpsteg, andning och andra springknep som passar av någon som faktiskt kan såsom en utbildad instruktör.
  • Strumpor och skor är faktiskt viktiga – den som påstår att det inte spelar någon roll vad du har på fötterna när du löptränar, den talar inte sanning. Både skor och strumpor av bra kvalitet är vitala för att undvika skador och skoskav under en löptur, så be om hjälp i löparbutiken för att hitta de som passar dig och dina fötter för en löptur. Med extra åtanke på strumporna, köp ett par riktiga löparstrumpor som andas och håller undan fukt och svett.
  • Sömn viktigt för resultat – spring utvilad när du ska löpträna om du vill ha bra resultat.
  • Drick vatten innan du spring – ett par glas räcker och dessa dricker du direkt innan du ger dig ut och se till att drick mycket dagen innan.
  • Solskydd är bra – att springa i gassande sol kanske lockar dig till att ta shortsen och linnet på, men skydda kroppen från väder, vind och sol genom ordentliga tunna löpkläder som andas.