Ett utav de bästa träningsredskapen för barn är studsmattan. Den är superrolig och man kan ha den hemma i trädgården. Allt fler vill även ta studsmattan till innerstaden, och den är inte längre ett förortsfenomen. För att barnen ska kunna studsa utan bekymmer krävs dock säkerhetsutrustning och en matta av god kvalitet.

12121808-mother-and-daughter-bouncing-on-trampoline-together

I våras ville medlemmar i bostadsföreningar i stadsdelen Hornstull i Stockholm placera ut studsmattor på gårdarna, men detta stötte på visst motstånd, skriver Expressen. Varför man var emot detta var för att en förening redan hade tillåtit en studsmatta på gården och alla barn i kvarteret hittade dit och kunde studsa livaktigt och högljutt – vilket störde de boende. Många var dock för idén och tyckte att en studsmatta var ett utmärkt alternativ för barnen och ett sätt för dem att komma ut och röra sig naturligt, istället för att sitta instängda framför datorn. Hur det gick för Hornstullborna och om föreningen placerade ut några studsmattor, framgår inte av texten. Men klart är i alla fall att det skulle vara ett bra kliv för att starta en aktivare livsstil i innerstaden.

Hoppa säkrare

Annars är ju studsmattor kända som förortsfenomen och nuförtiden har nästan alla villaägare en studsmatta på tomten. Och att alla barnfamiljer har en studsmatta är inte speciellt konstigt, med tanke på hur uppskattad den är av barnen och hur bra den är för deras hälsa. Men som med allt så finns det också en nackdel med studsmattan och det är skaderisken. Det finns dock en del knep man kan ta till för att göra studsmattehoppandet mer säkert:

 • Man bör använda ett bra skyddsnät så att ingen kan ramla av studsmattan.
 • Fler än två personer bör aldrig hoppa samtidigt. Personerna som hoppar ska också ha samma kroppsvikt så att de undviker att komma i obalans på studsmattan.
 • Ett kantskydd ska alltid finnas på studsmattan så att man inte skadar sig på fjädrarna.
 • Ett skydd under mattan kan också vara bra om man har små barn. De har nämligen en tendens att krypa under mattan och skada sig när någon hoppar. Läs mer.

Köp en studsmatta med kvalitet 12449433-3d-white-people-happy-jumping-for-the-success-in-trampoline

Följer man bara de här säkerhetsråden så finns det faktiskt inga nackdelar med att införskaffa en studsmatta. Är man redo för att köpa en studsmatta till sina barn, kan det vara bra att läsa på om vilka studsmattor på marknaden som är bäst. Man kan exempelvis ge sig ut på nätet till att börja med för att hitta en studsmatta. Där finns alla möjliga varianter till bra priser. Smartast är dock att inte lägga allt fokus på priset, utan att satsa på kvalitet. En matta med bra kvalitet har längre hållbarhet och då behöver man inte lägga pengar på lagning och reservdelar, tipsar Vi i Villa. De flesta studsmattor som säljs i dag är dock lågprisstudsmattor och det kan förklaras med att de flesta familjer varken har råd eller vilja att lägga en massa pengar på en ”leksak”. Men det är inte speciellt prisvärt att köpa en studsmatta som garanterat kommer att gå sönder efter ett tag.

 • Att göra efter fotbolls-VM
  Att göra efter fotbolls-VM
  Nu börjar det lida mot sitt slut, fotbolls VM 2014. Vi har följt det i snart en månad, och trots att Sverige inte har varit med och spelat så har det varit ett väldigt spännande VM.
 • Bättre träning med tillskott
  Bättre träning med tillskott
  Det finns många sätt att boosta sin träning på, vissa bättre än andra – men något man aldrig ska glömma är att kosten och andra saker man stoppar i sig också har en stor inverkan på träningen och framförallt träningsresultatet.
 • Alla älskar innebandy
  Alla älskar innebandy
  Innebandy växer i Sverige men även på andra sidan ankdammen. Vi diskuterar och redogör för Wayne Gretzkys nya förälskelse - sporten som tränar upp handleder. Även du som är intresserad av sporter utöver det ordinära har en anledning att läsa vidare.