Innebandy växer i Sverige men även på andra sidan ankdammen. Vi diskuterar och redogör för Wayne Gretzkys nya förälskelse – sporten som tränar upp handleder. Även du som är intresserad av sporter utöver det ordinära har en anledning att läsa vidare. 

426503-floorball-actionEn som älskar innebandy är Wayne Gretzky, rapporterar Aftonbladets sportsektion. Hockeylegendens plan är att göra sporten, som domineras av Sverige och Finland, stor även på andra sidan Atlanten. Wayne Gretzky är numera 54 år och driver ett flertal hockeyskolor runt om i USA tycker att innebandy som komplement till hockeyträningen funkar perfekt, särskilt på somrarna, för att träna upp handleder. Hans son, Ty Gretzky var i våras i Sverige på plats i Globen för att se och inspireras av SM-finalerna:

– ”De sa att ingenting liknar det här i innebandyvärlden. När man växer upp i USA ser man inte såna här matcher. Jag har aldrig sett en match live, så kommer man hit och ser 15 000 fans som är här för att stödja sina lag. Det är galet att se hur stor sport det är”

Tydligen har barnen på Gretzkys hockeyskolor blivit förälskade och som galna i sporten, alla som lämnade skolan förra året gjorde det med egenköpt bandyklubba. Detta trots att de i princip aldrig hört talas om innebandy innan. Värt att säga  är att innebandy dessutom är mindre kostsamt utrustningsmässigt än vad ishockey är, särskilt för barn med olika bakgrunder och hemförhållanden.

I DN pratar man om hur innebandyn har växt från lek till en potentiell OS-gren på ett trettiotal år. I takt med att sporten har växt och förfinats har även innebandyklubban hängt med i svängarna, så som en oundviklig konsekvens – och har genomgått förvandlingar som på flera sätt kan sägas vara revolutionerande. I och med att innebandyutrustning ständigt är under utveckling i samklang med den tilltagande och expansiva sporten blir det som bandyspelare viktigt att ha rätt klubbor och övrig utrustning. På www.innebandybutiken.se finns det mesta för både funktionären och elitspelaren.

På jakt efter en sport utöver det vanliga?

Är man på jakt efter sporter som, till skillnad från innebandy, är utöver det vanliga kan man kika in listan från Metro där sporter som roller derby, konstsim, gång, varpa och undervattensrugby finns beskrivna samt bedömda efter fördelar och nackdelar. Vill du till exempel lära dig kasta varpa (som är en sorts gotländsk boule) över du upp din precision och vill du ge dig på exempelvis roller derby får du en fartfyllt och ordentlig träning för kroppen – men du bör investera i bra skydd för skaderisken är i hög grad existerande.

 • Skaffa en studsmatta
  Skaffa en studsmatta
  Ett utav de bästa träningsredskapen för barn är studsmattan. Den är superrolig och man kan ha den hemma i trädgården. Allt fler vill även ta studsmattan till innerstaden, och den är inte längre ett förortsfenomen. För att barnen ska kunna studsa utan bekymmer krävs dock säkerhetsutrustning och en matta av god kvalitet.
 • Det skulle få fler att cykla
  Det skulle få fler att cykla
  Att cykla till jobb, skola och på fritiden är bra för både miljön och hälsan. Och skulle man ändra en del saker för cyklister, skulle ännu fler välja cykeln som transportmedel.
 • Svenska tillverkare av kosttillskott
  Svenska tillverkare av kosttillskott
  Att vara hälsosam handlar inte bara om att träna, det handlar också om att äta rätt. Genom sin kost kan man också prestera bättre och nå längre. Om valet står mellan ett par nya löparskor och ett kosttillskott som ökar prestationsförmågan så kan det senare vara ett bättre val.