Att cykla till jobb, skola och på fritiden är bra för både miljön och hälsan. Och skulle man ändra en del saker för cyklister, skulle ännu fler välja cykeln som transportmedel.

109147-retro-bike-detail

En undersökning som gjorts på uppdrag av Svensk Cykling visar att var tredje svensk skulle cykla mer om de fick ta med sig cykeln i kollektivtrafiken. Bland unga människor var siffran ännu högre än så och hela 45 procent i åldersgruppen upp till 29 år svarade att de skulle cykla mer om de fick ta med cykeln i kollektivtrafiken. Här kan man läsa att detta är en utav många saker man kan göra för att öka cyklandet i landet ännu mer. Och framförallt i storstadsregionerna är detta en utav de viktigaste sakerna. Men även att kunna parkera cykeln i anslutning till kollektivtrafik är en viktig faktor för att fler ska ta cykeln.

Köra mot rött

Om bland annat det här skulle ändras och cyklisterna skulle kunna få åka kollektivt, skulle nog fler börja cykelpendla och köpa sig en cykel på https://www.cykloteket.se/ eller liknande butik. Men något annat som skulle få fler att bli sugna på att ta cykeln till jobbet, skulle vara om cyklisterna ibland fick lov att köra mot rött. I Göteborgs-Posten kan man läsa att många cyklister vill se till att lagen ändras så att cyklister får cykla vidare trots att det är rött, när det inte finns någon annan trafik i närheten. Nu är det nämligen så att cyklisterna ibland får vänta länge vid rött ljus trots att det inte är någon trafik som korsar vägen. Och i andra stora städer har man redan ändrat lagen så att rött ljus endast byter stopp men att man sedan får cykla vidare.

Underlättar för cyklandet

Även om dessa saker kanske inte ändras inom snar framtid, har i alla fall inställningen till cykelpendlande förändrats. Många premierar det nu på grund av att det är bra för miljön och hälsan. I Jmini kan man läsa att Jönköpings kommun har bestämt sig för att premiera de arbetsplatser som underlättar för cykelpendlare. Några saker som arbetsplatserna kan göra för ett underlätta för cykelpendlare är:

 • Att göra det enklare att parkera och ta hand om sin cykel vid arbetsplatsen.
 • Att ha tjänstecyklar som personalen får låna.
 • Att ge inspiration av olika slag till att cykla.
 • Att göra efter fotbolls-VM
  Att göra efter fotbolls-VM
  Nu börjar det lida mot sitt slut, fotbolls VM 2014. Vi har följt det i snart en månad, och trots att Sverige inte har varit med och spelat så har det varit ett väldigt spännande VM.
 • Bättre träning med tillskott
  Bättre träning med tillskott
  Det finns många sätt att boosta sin träning på, vissa bättre än andra – men något man aldrig ska glömma är att kosten och andra saker man stoppar i sig också har en stor inverkan på träningen och framförallt träningsresultatet.
 • Alla älskar innebandy
  Alla älskar innebandy
  Innebandy växer i Sverige men även på andra sidan ankdammen. Vi diskuterar och redogör för Wayne Gretzkys nya förälskelse - sporten som tränar upp handleder. Även du som är intresserad av sporter utöver det ordinära har en anledning att läsa vidare.