När du löptränar så är återhämtning en viktig del i träningen. Bra återhämtning gör att du mår bättre, ser bättre resultat och undviker överbelastade eller trasiga kroppar. Det finns flera saker som du kan tänka på för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Många tror att träning handlar om att träna så mycket som möjligt, men det är minst lika viktigt att låta muskler och leder återhämta sig. Återhämtning betyder inte att du behöver ligga på latsidan utan du kan underhålla kroppen på andra sätt genom till exempel massage eller träning av andra muskelgrupper. Om du ger kroppen tid att återhämta sig så kommer du att bli starkare, se resultat snabbare och undvika skador. Det finns flera olika sätt att skapa både balans och återhämtning och få ut det mesta av din löpning.

Hur du återhämtar kroppen på bästa sätt

  • Låt det gå minst 24 timmar mellan träningspassen oavsett om du löper eller varierar löpning med annan konditionsträning och styrketräning. Det finns forskning som visar på att lång vila ger bättre resultat än täta träningspass.
  • Unna dig en massage ibland. Det ökar blodcirkulationen och ger avslappning, elasticitet och snabbare återhämtning i muskulaturen. Om du får regelbunden massage någon gång i månaden så minskar du även risken för skador.
  • Eftersom du gör av med energi behöver du fylla på med energi. 6 av 10 som tränar äter för lite eller för kalorisnålt. För lite energi kan leda till både energibrist och dålig hälsa. Ät en balanserad kost och proteinrikt mellanmål senast en timme efter träningen.
  • Ta en kalldusch efter att du har tränat. Om du duschar i omkring 15 graders vatten så kyler du ner kroppen och minskar utvecklingen av inflammationer i musklerna. Även is fungerar för att hämma inflammationer.

Det finns ingen anledning att inte ta en lite lugnare löprunda ibland. Till och med en rask promenad kan fungera fint för att få igång blodcirkulationen och välmåendet efter ett hårt träningspass. Även stress kan påverka återhämtningen, så om du redan är stressad kan en lugnare löprunda till och med vara mer fördelaktigt. Utöver att du ska låta kroppen vila mellan löprundorna så kan vardagens bestyr och rutiner ha en stor påverkan på hur snabbt din kropp återhämtar sig. Det gäller att hitta den rätta balansen mellan träningspassen, återhämtning och kost.