Kroppen påverkas av en rad faktorer som i sin tur påverkar hur bra sömnen blir. För att kunna sova bra är det viktigt att ha det rätta förutsättningarna. Det handlar i mångt och mycket om att göra bra val under dagen och kvällen för att kunna få en god natts sömn.

Sömn är inte bara en viljemässig handling för då hade du förmodligen sovit väldigt bra varenda natt. Det du däremot kan göra med din vilja är att skapa det bästa förutsättningarna för att kunna sova bra. Att följa din kroppsklocka är bra om du vill förbättra din sömn. Fundera över vilken typ av människa du är och försök låta din inre klocka styra dina sovtider. Att förbjuda elektronik i sovrummet är ett bra drag. Om du inte har en klassisk väckarklocka är det dags att investera i en sådan. Kolla in Båge och Söner väckarklocka om du vill ha en riktigt snygg klocka som dessutom är en väldigt tilltalande inredningsdetalj. Med en sådan kan du lämna mobilen utanför sovrummet och sova gott. Sovrummet är till för återhämtning och inga skärmar med blått ljus hör hemma där. Mobilen kan dessutom med sin blotta närvaro störa dig och ge dig en sämre sömn.

Sömntips:

  • Följ din inre kroppsklocka.
  • Motionera regelbundet.
  • Vistas i dagsljus under dagen.
  • Var avslappnad när det är dags för sängen.

Kroppen vill ha balans

För att du ska kunna sova bra är det en god idé att försöka styra upp dina rutiner kring sänggående. Kroppen strävar efter balans mellan vakenhet och sömn. Du ska helst av allt gå och lägga dig samma tid varje kväll men du ska även försöka gå upp samma tid varje morgon för då hjälper du din inre kroppsklocka. Människan är gjord för att sova någonstans mellan 6-9 timmar per dygn men det är väldigt individuellt hur länge just du behöver sova. Försök att uppskatta hur många timmar du behöver för att må bra. Du gör dig själv en tjänst genom att varva ner innan du ska gå och lägga dig. Om du är tillräckligt avspänd har du bättre förutsättningar för att kunna sova bra.