Det finns många sätt att boosta sin träning på, vissa bättre än andra – men något man aldrig ska glömma är att kosten och andra saker man stoppar i sig också har en stor inverkan på träningen och framförallt träningsresultatet.

Många kosttillskottsburkar på hyllaTräningstrenden är starkare än aldrig förr och överallt ifrån kommer nya tips på hur man ska göra för att bättra sin träning och maxa sina träningsresultat. Men vad är egentligen bäst? Vissa säger att det handlar om hur mycket man tränar, andra om hur ofta. Men något som man faktiskt ofta glömmer i sammanhanget är att det faktiskt också spelar roll vad och hur man äter, och detta trots att det finns många studier som lägger fram bevis för kostens inverkan på bådekropp och psyke. Nyligen har man till exempel fastställt att Omega-syror faktiskt hjälper barn att bättra sin läsförmåga, något som Helsingborgs Dagblad berättar om. Och precis som för barn är Omega-syrorna lika viktiga för vuxna som tränar, vilket även stämmer för andra preparat såsom kosttillskott. Men vad är egentligen ett hälsosamt kosttillskott? Svaret är att det faktiskt finns många kosttillskott som är bra för oss, och viktigast är att hitta ett som passar för just ens egen unika uppbyggnad och träning. Men visst finns det saker som man ska tänka på, vilket är något som näringsfysiologen och doktorn i idrottsvetenskap Marcus Moberg sammanställt i en artikel i Sveriges Radio. Vad han menar är bland annat att:

 • Proteintillskott i samband med träning är bara verksamma om man inte får i sig tillräckligt med protein i sin mat redan, så vid en god kosthållning är proteintillskottet alltså något som kan väljas bort.
 • Kreatin är ett tillskott som bevisligen ökar styrkan hos den som tränar och kan ätas för att göra så man orkar träna hårdare vilket i längden senare kan ha en viss inverkan på en bättre uppbyggd muskelmassa.
 • Koffein är något vi får i oss genom många saker och har egentligen bara effekt på vår uthållighet och kan därför vara ett alternativ vid så kallade uthållighetsidrotter, men man ska också komma ihåg att koffeinet har en hel del negativa effekter och ska därför inte överanvändas och bara användas med måtta.

Ifrågasatt metod nu erkänd

ritad bild på proteinpulverburkNågot som under år 2009 skapade stora rubriker i kvällstidningarna var när Svenska Hollywoodfrun Anna Anka gick ut i programmet och talade gott om att äta hajbrosk för att få smidigare hy. Ett uttalande som både förlöjligades och inte kunder empiristiskt bevisas, men som nu vunnit mark. Det är något som Dagens Industri skriver har fått hälsokostbolagen att få en ökad förfrågan på kosttillskott med kollagen i, vilket är vad brosket faktiskt innehåller. Med andra ord har brosket återigen kommit på moder och är trendig inom både tränings- och skönhetstrenderna, men om det fungerar är fortfarande inte hundra procentigt fastställt. Vad man dock vet är att kollagen är något vi naturligt producerar i kroppen och att vår kollagenproduktion minskar med åldern, så rent teoretiskt skulle tillskott av ämnet kunna hålla oss yngre längre. Men om man vill äta detta för att bättra sin träning är föga troligt – då är det bättre att hålla sig till traditionella kosttillskott som är bra för muskler och leder, inte enbart för hyn.

 • Skaffa en studsmatta
  Skaffa en studsmatta
  Ett utav de bästa träningsredskapen för barn är studsmattan. Den är superrolig och man kan ha den hemma i trädgården. Allt fler vill även ta studsmattan till innerstaden, och den är inte längre ett förortsfenomen. För att barnen ska kunna studsa utan bekymmer krävs dock säkerhetsutrustning och en matta av god kvalitet.
 • Det skulle få fler att cykla
  Det skulle få fler att cykla
  Att cykla till jobb, skola och på fritiden är bra för både miljön och hälsan. Och skulle man ändra en del saker för cyklister, skulle ännu fler välja cykeln som transportmedel.
 • Svenska tillverkare av kosttillskott
  Svenska tillverkare av kosttillskott
  Att vara hälsosam handlar inte bara om att träna, det handlar också om att äta rätt. Genom sin kost kan man också prestera bättre och nå längre. Om valet står mellan ett par nya löparskor och ett kosttillskott som ökar prestationsförmågan så kan det senare vara ett bättre val.