Artros är ett sjukdomstillstånd som drabbar knäna, ryggen, höfterna eller fingrarna och är en form av reumatism. Smärtan orsakas av att brosket i lederna är slitna och därmed får försämrad kvalitet. Går det att behandla artros och i så fall med vilka produkter? Det går vi igenom i den här texten idag.

Artros är den absolut vanligaste formen av reumatism i Sverige och drabbar var fjärde svensk över 45 års ålder. Sjukdomen går att behandla med konsultation av en läkare och det är ett vanligt och underskattat hjälpmedel att göra det via så kallade vårdappar. Forskning.se skriver bland annat att man hade kunnat spara in miljontals kronor på att överlåta behandlingen av artros till vårdappar istället för att de får belasta den vanliga vårdkön.

Artros har en begynnande fas som heter incipient artros. Försök att söka vård även i den inledande fasen, men kom också ihåg att det inte är för sent att söka hjälp även när artrosen har gått betydligt längre. Det är alltid bättre att söka hjälp!

Vad orsakar artrosen?

Rent praktiskt orsakas artros av en obalans mellan nybildningen av ledbrosket mellan lederna. Har du otur är brosket helt utnött och självaste benen drar emot varandra istället för via den mjuka brosken. Övervikt, ålder och ärftlighet är några faktorer som orsakar artros och ställer till det med problem för en stor del av den svenska befolkningen. Artros kan orsakas av hög belastning på ett särskilt område på kroppen. Bär du till exempel en väska snett eller fel kan du få artros i axlar och rygg eller höfter.

Man brukar slarvligt säga att artrosen botas med fysisk träning, men för att du ska kunna behandla artros på rätt sätt krävs uppföljning och konsultation med en läkare. Vi kommer komma till den fysiska delen längre ner i texten. Här listar Aftonbladet sju misstag som kan förvärra din artros.

Hur vet jag om jag har artros?

Det finns många symtom och de utvecklas långsamt och över tiden blir de värre och värre om du inte hinner ändra ditt sätt att belasta området. Ibland kan smärtorna komma när du rör dig, men de kan också komma efteråt. De kan också komma och gå i perioder, men när den börjar bli som värst blir det svårt att bli av med smärtan och den kan bli kronisk.

Om du är överviktig är det första du kan göra att gå ner i vikt. Det är en av de allra vanligaste orsakerna till artros, framför allt i knäna som belastas hårt av övervikt. Fysisk träning är också mycket viktig för att behandla artrosen eftersom den stimulerar lederna och stärker musklerna. Du märker om träningen gör att du får betydligt mer smärta och svullnad eller om den börjar kännas bättre. Kom dock ihåg att det är av största vikt att du söker vård även i ett begynnande skede. Att få diagnosen leder ofta till att man tar smärtan på allvar istället för att ”leva med den”.