Att sluta röka handlar först och främst om att du är motiverad. Därefter går åsikterna isär om vilken som är den bästa metoden. Att trappa ned från vanliga cigarretter till E cigg kan dock vara inledningen av en process som slutar med att du slutligen blir fri från nikotinet.

Om du hör till alla dem som rökt minst några år och som har en önskan om att sluta har du förmodligen kommit fram till att det är en stor utmaning. Det finns mängder av tips och metoder att hämta styrka i för den som vill sluta röka. Få metoder är så framgångsrika som den att behålla några av de delar av rökningen som är tillfredsställande samtidigt som du gör dig av med de som är mest ohälsosamma. Det är ett stort skäl till att många byter till att röka E cigg – du får behålla några av de vanemässiga delarna med att röka, samtidigt som du inte får i dig alla gifter som finns i vanlig cigarrettrök.

Viktigast av allt att du är motiverad

Enligt Vårdguiden bör du innan du slutar röka fråga dig själv varför du röker och varför du vill sluta röka. Anledningen till det är förstås för att du måste vara ordentligt motiverad om du vill sluta röka. Att röka handlar till stora delar om ett nikotinberoende, men Vårdguiden understryker också att rökning till stor del handlar om inlärda beteenden. Betydelsen av det sistnämnda ska inte underskattas. Själva aktiviteten att röka är tillfredsställande: att komma bort en stund, att hålla cigarretten i din hand, att inhalera. Att det är saker du fortfarande kommer att göra när du byter till E cigg är avgörande för varför det kan vara ett av de bästa sätten att påbörja resan mot ett rökfritt liv.

Fortsätt trappa ned

För att lyckas med att bli helt nikotinfri är det förstås självklart att du ser på e cigg som en del av en långsiktig nedtrappning. I slutändan behöver du då fundera över hur du kan lägga om dina vanor. En av de mest lovande metoderna för att bli nikotinfri har enligt en relativt nyligen publicerat studie visat sig vara att lära sig någonting nytt. Det är viktigt att påpeka att det handlar om att lära sig nya motoriska kunskaper, syftet är helt enkelt att läka skador i hjärnan som uppkommit till följd av nikotinberoendet. Forskningen är relativt ny, men det verkar trots det som att det går att dra några slutsatser kring vad du kan ägna dig åt för att slutligen bli kvitt ditt beroende:

  • Börja träna, gärna någon idrott som är motoriskt utmanande såsom kampsport eller någon typ av hinderlöpning eller liknande.
  • Om du någon gång funderat över att börja spela ett musikinstrument kan det vara rätt tid att göra det i samband med att du avvänjer dig från nikotin.
  • Börja med någon typ av handarbete, såsom virkning, stickning eller något annat som är en utmaning för dina händer.

Lycka till med att sluta röka, och kom ihåg, att det är med dåliga vanor som det gamla talesättet lyder: ”Rom byggdes inte på en dag”.