Alla forskare är idag rörande eniga om att stillasittande är en av hälsans värsta fiender. Att sitta stilla i så lite som en timme innebär att blodcirkulationen försvagas, att muskler och leder bryts ner och att även det psykiska tillståndet går ner. En promenad, några stretchövningar eller två minuters styrkelyft kan ge en ny kick och det är därför viktigt att vara så aktiv som möjligt.

Människor har trampat runt på olika varianter av cyklar sedan 1800-talets första hälft och det är ingen slump att folk fortfarande älskar detta färdsätt. Att cykla är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på och fördelarna med att välja cykeln är många; det går snabbt, är bra för miljön, styrker kroppen och är kul. Dessutom är det förhållandevis billigt att köpa cykel om du jämför med alla motordrivna alternativ. Här kan cykeln snabbt bli din bästa vän. Låt säga att du har en 20 minuters cykelresa till jobbet: om du cyklar till och från arbetsplatsen varje dag har du tränat hela 40 minuter om dagen. Gör du det fem dagar i veckan under minst halva året har du fått in hela 5000 minuter, det vill säga 83 timmar! Om du dessutom går under de dagar du inte cyklar blir siffran nästan tredubblad!

Träna med cykeln

Cykeln är också ett suveränt träningsredskap om du verkligen vill satsa på din hälsa. En lång cykeltur, en högintensiv kortare runda, en rejäl intervallsession är alla sätt att inte bara förbättra konditionen på men också att få en slankare och starkare figur. Cyklandet är också utmärkt om du har problem med lederna, till exempel knäartros, då det är en avlastande aktivitetsform, till skillnad från till exempel löpning.

Allteftersom du blir bättre på att cykla kan du också börja delta i olika lopp som anordnas runtom i landet. Det finns lopp för både proffs och amatörer och de kan utgöra en enormt effektiv morot för att fortsätta träna. Du kan anmäla dig till ett lopp för en viss välgörenhet eller göra det till ett kul jippo mellan vänner och hela tiden dra nytta av cyklandets många fördelar.