träningsvärkTräning är något som är bra för alla kroppar. Alla har olika inställning till träning, några lever träning i vardagen och andra kan se det som ett måste. Idag finns det många olika träningsformer, något som är positivt för att alla ska kunna hitta något som passar en själv.

Oavsett vilken träning som sker, är det viktigt att övningarna sker på ett korrekt sätt.

Så tränar du rätt

När det är dags att utföra någon form av träning, är det viktigt att alla moment utförs rätt. Träning är inte enbart träningsstunden i sig, det som sker innan och efter träning är lika viktigt det. Innan träningen utförs behövs en ordentlig uppvärmning. Uppvärmningen minskar risken för skador, och är även bra för att undvika en intensiv träningsvärk.

Efter träningen behöver samma moment utföras, som innan träning. Att varva ner kroppen efter träning behövs för återhämtningens skull. Med rätt upplägg, oavsett träningsform, ökar möjligheten för mindre träningsvärk och bibehållen träningslust.

Vid sjukdomar och skador kan träning ge en positiv effekt. Vid till exempel försämrade kroppsfunktioner, artros och andra ledskador kan träning bibehålla eller förbättra kroppens funktioner.

Träna bort träningsvärken

Det är viktigt att vara observant på om känningar är träningsvärk, eller om det är annan smärta. Att röra sig när träningsvärk uppstått är bra. Träningsvärk innebär att musklerna har fått för lite syre, vilket ofta sker under högintensiv träning. Genom att röra kroppen, med träningsvärk, får musklerna syre på nytt och perioden av träningsvärk förkortas.

Om värken håller i sig under flera dagar kan det betyda att det är mer än träningsvärk. Vid träning är det lätt att dra på sig skador och annan överbelastning. Vid smärta kan kroppen istället behöva vila, i kombination med stretching. Detta till skillnad från träningsvärk där rörelse är viktigt för att skynda på processen av återhämtning.

Genom att vara observant på kroppens signaler kan en optimal dos av träning hittas för var och en. Det viktigaste tipset är att ta professionell hjälp vid både träning och återhämtning, för att inte riskera att skada sig.