Urinvägsinfektion (UVI) är en vanlig åkomma som drabbar många, men det finns effektiva sätt att förebygga och behandla tillståndet. Genom rätt kosttillskott och livsstilsval kan risken för UVI minskas avsevärt.

Kvinna som har ont av urinvägsinfektionAtt uppleva en urinvägsinfektion är både obehagligt och smärtsamt. Det brännande känslan när man kissar, den konstanta trängningen även när blåsan är tom, och i värsta fall feber och ryggsmärtor. Men visste du att det går att minska risken för dessa infektioner genom smarta val i din dagliga kost? Och om symptomen redan har börjat dyka upp, finns det beprövade metoder för hur man effektivt kan hantera dem.

Kosttillskott som förebygger UVI

Forskning har visat att vissa kosttillskott kan spela en stor roll i förebyggandet av urinvägsinfektioner. C-vitamin är känt för att öka surhetsgraden i urinen vilket gör miljön mindre gynnsam för bakteriers tillväxt. Även probiotika, särskilt de stammar som hör till Lactobacillus-familjen, har visats bidra till ett friskare underliv genom att upprätthålla en balans av goda bakterier.

En annan hjälte i sammanhanget är D-mannose; ett socker som hindrar vissa typer av bakterier från att fästa vid urinblåsans väggar. Cranberry (tranbär) tillskott har också länge diskuterats inom detta område. Även om vetenskapliga belägg varierar, anser många experter ändå att cranberry kan vara hjälpsamt tack vare dess innehåll av proantocyanidiner som minskar bakteriernas förmåga att fästa vid blåsans väggar.

Tecken på symptomer

Om du trots allt börjar känna av symtom på UVI är det viktigt att agera snabbt. Ökad vätskeintag kan hjälpa till att ”spola ut” bakterierna från systemet. Det rekommenderas också starkt att undvika irriterande substanser såsom koffein, alkohol samt stark mat som kan förvärra symtom.

För de som söker efter mer direkt intervention finns UVI behandling via säkra medicinska vägar där antibiotika ofta används för snabb lindring av symtom och eliminering av infektionen. Forskning inom medicin och vaccinering går framåt, fråga din läkare vilka alternativ behandling av urinvägsinfektioner det finns. Det är också viktigt att rådgöra med en läkare innan man tar något nytt tillskott eller påbörjar någon form av självbehandling mot UVI-symptom.

Att ta hand om sin hälsa handlar inte bara om vad vi gör när vi blir sjuka – det handlar lika mycket om de förebyggande åtgärder vi tar för vår hälsa varje dag. Genom välgrundade beslut kring kosten och livsstilen samt genom användning av specifika tillskott där så behövs, kan vi alla arbeta mot en friskare framtid fri från besväret med urinvägsinfektioner.