Padel har blivit den där nya sporten som ligger på folks läppar. Svenskarna är ju som bekant förtjusta i racketsport, inte minst eftersom vi har vår legend Björn Borg. Även pingis är väldigt populärt bland svenskarna och pingisbord hittar man i de flesta skolor och fritidsgårdar. Men padel? Det är en sport som kombinerar det bästa ur tennis och squash!

Undrar du också vad grejen med panel är? Den där racketsporten som tidningsredaktionerna runt om i Sverige verkar ha blivit besatta av? Padelär en blandning mellan squash och tennis. Banan är indelad mellan ett nät på två planhalvor, men i padel är det tillåtet att använda väggarna också. Det är en rätt röjig sport och kräver att man är vältränad, men det är bra träning eftersom man tränar både koordination, balans och bollsinnet. Kombinera det gärna med något bra kosttillskott när du tränar eftersom sporten kräver mycket energi.

Ja, de flesta associerar nog sporten till att Zlatan Ibrahimovic startade ett Padelcenter i Årsta industriområde, vilket många mest såg som ett kommersiellt PR-utspel. På invigningsdagen av hans padelcenter kom nämligen han själv, tillsammans med Paul Pogba och Peter Forsberg. Detta gjorde ju att allmänintresset för den nya idrottshallen blev, ja, väldigt stor.

Träna dig uppåt

Skillnaden från andra racketsporter är också att padelracket inte har ett nät. Bollen är lite mjukare än en tennisboll. Det roliga är också att du kan ”levla” genom att gå upp i racketform. Det är nämligen så att om du inte är särskilt van vid att spela racket kommer du bättre undan med ett annat racket än för den som är van och kan spela riktigt bra.

  • Rund form, passar bäst för nybörjaren
  • Droppformad, den som har koll på padel
  • Diamantformad, för den som verkligen vet vad den gör

Det är en kul sport att prova på och precis som squash är det mycket tyngre än till exempel badminton eller pingis. Så ta på dig riktigt halkvänliga skor och gå och besök Zlatans kommersiella idrottsimperium!