Att vara hälsosam handlar inte bara om att träna, det handlar också om att äta rätt. Genom sin kost kan man också prestera bättre och nå längre. Om valet står mellan ett par nya löparskor och ett kosttillskott som ökar prestationsförmågan så kan det senare vara ett bättre val.

Det finns ett flertal svenska företag som tillverkar olika typer av kosttillskott. Några av dem är de följande.

DalbladsSkopa för proteinpulver

Dalblads är troligen den mest kända tillverkaren av kosttillskott. Det beror till stor del på Swebar, en protein- och energibar som bl.a. finns i de äktsvenska smakerna pepparkaka och kanelbulle, och som blivit mycket populär. Men Dalblads tillverkar också många andra produkter i sin fabrik i Stenkullen utanför Göteborg. I sortimentet finns bl.a. kolhydratladdaren Carbex, energigelen Swegel och vassleproteinet Iso Whey.

Alg-Börje

Alg-Börje, som idag drivs av Börjes son Boyve Fredriksson, har importerat alger till Sverige sedan 1980. De flesta av algerna som kommer till fabriken i Valbo härrör från norra Ishavet, närmare bestämt i närheten av Island. Alger har länge använts i matlagning och som kosttillskott i Asien, men i Europa har vi varit sämre på att ta tillvara algernas egenskaper. Detta var något som Börje Fredriksson ville ändra på. Idag tillverkar företaget bl.a. D-vitamintabletter, kalktabletter och hygienprodukter baserade på alger.

Self Omninutrition

Bakom det lite krångliga namnet döljer sig ett stockholmsbaserat företag som tillverkar kosttillskott för de som tränar hårt. I sortimentet finns olika typer av proteinpulver, gainers, vitaminer, mineraler och andra örtbaserade kosttillskott. Det finns en stor spännvidd bland produkterna, bl.a. har man en proteinberikad, gluten- och laktosfri pannkaksmix som kan användas för att göra både pannkakor och våfflor.

Cederroth

Cederroth tillverkar många olika produkter, bl.a. plåster, men är även verksamma inom kosttillskott och hälsokost. De tillverkar bl.a. ReCharge, en energidryck som ökar vakenheten och koncentrationen. Påsarna med ReCharge innehåller D-vitamin, koffein, och flera antioxidanter.

 • Att göra efter fotbolls-VM
  Att göra efter fotbolls-VM
  Nu börjar det lida mot sitt slut, fotbolls VM 2014. Vi har följt det i snart en månad, och trots att Sverige inte har varit med och spelat så har det varit ett väldigt spännande VM.
 • Bättre träning med tillskott
  Bättre träning med tillskott
  Det finns många sätt att boosta sin träning på, vissa bättre än andra – men något man aldrig ska glömma är att kosten och andra saker man stoppar i sig också har en stor inverkan på träningen och framförallt träningsresultatet.
 • Alla älskar innebandy
  Alla älskar innebandy
  Innebandy växer i Sverige men även på andra sidan ankdammen. Vi diskuterar och redogör för Wayne Gretzkys nya förälskelse - sporten som tränar upp handleder. Även du som är intresserad av sporter utöver det ordinära har en anledning att läsa vidare.