Det finns mängder av kosttillskott med olika effekter, till exempel örten ashwaganda som bland annat tycks verka ångestdämpande och energihöjande. Vissa behöver tillskott av vitaminer eller mineraler som de inte får i sig via kosten. Dock är det viktigt att känna till att marknaden är något okontrollerad.

Vill du ha en hälsoboost eller har svårt att få i dig näringsämnen via maten är kosttillskott ett bra alternativ, men med allt som finns tillgängligt är det svårt att få grepp om vilka tillskott som är värda, eller överhuvudtaget säkra, att prova. Därför väljer många naturliga kosttillskott med dokumenterade effekter. Ett sådant är ashwaganda, vars effekter inkluderar ökad uthållighet, minskad ångest och mycket mer.

Vad är ashwaganda?

Ashwaganda är en ört som länge använts inom ayurveda. Det är roten som används som kosttillskott, oftast i form av kapslar eller pulver, även om plantans frukt och fröer också använts traditionellt.

Vilka effekter har ashwaganda?

Namnet, från sanskrits ”ashwa” – häst – anspelar på att användaren får hästens styrka. Sanningshalten i det påståendet får du själv avgöra, men studier visar belägg för att ashwaganda har flera olika fördelar, exempelvis:

• Ökad energi
• Minskad stress och ångest
• Ökad sexlust
• Motverkar sömnbesvär
• Bättre resultat vid träning
• Ökad mental kapacitet

Låter detta som något för dig så läs mer om ashwaganda här för att hitta de bästa produkterna med den mångsidiga örten.

Förekommer bieffekter?

Bieffekter som magbesvär och illamående har rapporterats. Det rekommenderas allmänt att undvika örttillskott om du är gravid eller ammar då tillräckligt forskningsunderlag saknas. Du bör även avstå om du har autoimmun sjukdom, diabetes eller sköldkörtelproblem.

Fler kosttillskott – så väljer du rätt

Kosttillskott är en bred kategori som bland annat rymmer vitaminer, mineraler, örter såsom ashwaganda och naturliga tillskott. Kosttillskott skiljer sig från läkemedel då de inte får göra anspråk på att bota sjukdomar, men de kan förbättra måendet på andra sätt.

År 2021 beräknades svenskar ha köpt kosttillskott för sex miljarder kronor, men vad gäller vitaminer och mineraler får du troligen i dig tillräckligt förutsatt att du äter varierat och tillräckligt mycket. Undantag kan vara om du utesluter matgrupper eller har någon sjukdom. Till exempel bör veganer äta tillskott med B12.

Marknaden för kosttillskott är stor och oreglerad, så läs på innan du handlar. Välj i första hand kosttillskott med ingredienser du känner till, och rådgör med läkare om du äter mediciner.