Vad är de nya hälso- och träningstrenderna i år och vad tipsar PT-experter om när det kommer till att komma igång med träningen en gång för alla?

Om du är hälsomedveten och vill leva sunt med både bra kost och regelbunden träning är veganskt proteinpulver perfekt som komplement. Det gör att du får mer ut av din träning och återhämtar dig fort, samtidigt som det är miljömedvetet tillverkat och bra både för dig och naturen. Dessutom är vego här för att stanna.

Ät mer vego

I Metro tipsar tränings- och hälsoexperten Hanna Elfast om de hälsotrender som inte bara är inne just nu ­– men som också är här för att stanna. Som nämnt ovan är vegansk kost här för att stanna, något som även nämns i artikeln. Det har förmodligen aldrig funnits så många bra alternativ till kött och mejerier som det finns i dagens läge, det enda som kanske hindrar oss är vår egen rädsla för det nya liksom mångas brist på fantasi. Men när du väl kommer igång är det fantastiskt och välgörande för både miljön och din kropp.

Andra hälsotrender

Fler hälsotrender är att ha en slags hjärnfokus när vi tränar och att vi är mer medvetna om hur träningen påverkar våra hjärnor. Det finns massor av fantastiskt, positiva effekter av träning, både på det kognitiva men även på minne, koncentration, nedvarvning och stress, liksom hur man mår rent psykiskt. Träning ordineras dessutom av läkare och psykologer för de som behöver det, och yoga har bevisat effekt när det gäller att motverka och förebygga depression.

I Elle går det även att läsa om hur allt fler är medvetna om hjärnan när de tränar och lägger upp sitt träningsschema. I artikeln nämns det att våra kortisolnivåer i hjärnan påverkar vår träning och hur vi mår efteråt. Om du är jättestressad ska du inte träna långa, intensiva pass – i alla fall inte om du inte kan slappna av och lugna ner dig efteråt. Det kan nämligen bli så att kortisolet, alltså stresshormonet, sätts igång ordentligt och skapar en stressattack i kroppen. För den som är nära eller har drabbats av ett utmattningssyndrom är det inte bra alls med hård styrketräning. Se i stället till att träna klokt och lyssna på kroppen, träna kortare träningspass på medelnivå och tänk på hur din puls är. Allt fler sådana pass går att hitta på gym runt om i Sverige under 2019.

Kortare pass är nya trenden

Ett exempel på hur vi föredrar kortare pass är trenden med HIIT som kom till Sverige för några år sedan. Det handlar om att utföra olika övningar på kort tid, och i hög intensitet. Intervallträning för att sätta ett svenskt ord på det. Man räknar med att 15 minuter kan räcka, i stället för att träna upp till 1 timme. Om du kör med rätt intensitet vill säga. Och det är ju så att det är den träning som blir av som är den bästa, inte de långa pass vi planerar för men sedan skippar för att vi inte orkar. Kör hellre kortare men fler pass och få till det regelbundet. Mer om detta här.