Du har säkert hört det tusen gånger: ”sömnen är A och O för bra fysisk och psykisk hälsa”. Problemet är bara att det inte alltid är så enkelt att sova. ”Slappna av”, säger experterna, ”stressa mindre” – men det är lättare sagt än gjort.

Trots svårigheterna finns det dock en hel del du kan göra innan du bokar tid på ett sömnlabb för en regelrätt utredning. Har du till exempel tänkt på miljön du sover i? Att köpa en tempur madrass kan vara den bästa investeringen du någonsin gjort då den ger dig:

  • optimal ergonomi
  • skön känsla
  • garanterad kvalitet och livslängd
  • ökad cirkulation
  • förbättrad temperatur

Förbättra dina sovrutiner

Förutom en riktigt bra säng och madrass är det också viktigt att du ser över dina sovrutiner. Om du lider av sömnsvårigheter kan det bero på att du inte riktigt ger dig tid att få somna i lugn och ro. En bra idé är att skaffa en regelbunden kvällsrutin där du slutar med alla måsten och stänger av alla skärmar minst en timme innan du går och lägger dig. Istället för att se ett extra avsnitt av favoritserien eller att chatta med kompisarna kan du göra några andningsövningar, lyssna på en ljudbok eller meditera. Om du tenderar att bli sömnig medan du sitter i tv-soffan kan du försöka bli klar med tandborstning och ombyte till nattkläder tidigare än läggdags så att det bara är att krypa i säng när ögonlocken börjar bli tunga.

Tänk på inredningen

Ett sovrum ska gärna vara det lugnaste rummet i bostaden. De flesta trivs allra bäst i lite dova färger i riktigt sköna sängar, med frisk luft och mjuk inredning som fungerar avstressande. Har du möjlighet att sova med öppet fönster är det toppen, och om du vet att det blir väldigt ljust på morgonen kan du prova på att använda en enkel ögonmask. Från Tempura hittar du också speciella kuddar som ger skönt stöd för nacke och axlar, såväl som långa kuddar som du kan luta hela din kropp mot. Det ger en extra känsla av trygghet och stabilitet som kan ha positiv inverkan på din sömn.