Vill du arbeta som personlig tränare utan att starta eget företag? Då är det är viktigt att du i förväg räknar vad du bör ta betalt för att kunna ta ut en rimlig lön. Det kan också vara bra att samarbeta med olika gym eller företag för att få verksamheten att få runt.

Att jobba som PT är en dröm för många träningsintresserade. Att få hjälpa andra människor att bli starkare, snabbare och friskare är drivkraften för de flesta personliga tränare. Att ta klivet att starta eget företag är stort och riskfyllt. Därför kan det vara bättre att börja med att frilansa. Här kan du läsa mer om hur du bäst går tillväga.

Ta rätt betalt för dina tjänster

Första och främst bör du räkna ut vad som är ett rimligt pris för dina PT-tjänster. Det är viktigt att du kan ta ut en skälig lön efter skatt. Hos Cool Company kan du enkelt beräkna lön efter skatt när du fakturerar som egen anställd. Deras smidiga tjänst gör att du kan skicka faktura som egenanställd utan företag. Tack vare kalkylatorn kan du göra en egen beräkning på vilket pris du bör sätta för dina tjänster. Kalkylator tar hänsyn till sociala avgifter, semester och tjänstepension.

Tips för att få verksamheten att gå runt

Det kan vara stressigt att vara egenföretagare eller frilansare. Den personliga ekonomin blir lite ojämn eftersom den styrs av hur många uppdrag du får. Däremot finns det många fördelar, exempelvis mer frihet och kreativitet. Allt fler väljer gigekonomin eftersom de föredrar friheten att kunna bestämma över sin tid. Som PT finns det många fördelar, exempelvis kan du själv bestämma vilka kunder du vill jobba med samt när du vill jobba. För att få verksamheten att gå runt kan det vara bra att samarbeta med olika gym eller ha sponsoravtal med olika företag. Som frilansade PT är det ditt ansvar att fixa bra samarbeten, men du har även friheten att välja samarbetspartners som passar dig.