Svenska tillverkare av kosttillskott

Att vara hälsosam handlar inte bara om att träna, det handlar också om att äta rätt. Genom sin kost kan man också prestera bättre och nå längre. Om valet står mellan ett par nya löparskor och ett kosttillskott som ökar prestationsförmågan så kan det senare vara ett bättre val.

Det finns ett flertal svenska företag som tillverkar olika typer av kosttillskott. Några av dem är de följande.

Dalblads

Dalblads är troligen den mest kända tillverkaren av kosttillskott. Det beror till stor del på Swebar, en protein- och energibar som bl.a. finns i de äktsvenska smakerna pepparkaka och kanelbulle, och som blivit mycket populär. Men Dalblads tillverkar också många andra produkter i sin fabrik i Stenkullen utanför Göteborg. I sortimentet finns bl.a. kolhydratladdaren Carbex, energigelen Swegel och vassleproteinet Iso Whey.

Alg-Börje

Alg-Börje, som idag drivs av Börjes son Boyve Fredriksson, har importerat alger till Sverige sedan 1980. De flesta av algerna som kommer till fabriken i Valbo härrör från norra Ishavet, närmare bestämt i närheten av Island. Alger har länge använts i matlagning och som kosttillskott i Asien, men i Europa har vi varit sämre på att ta tillvara algernas egenskaper. Detta var något som Börje Fredriksson ville ändra på. Idag tillverkar företaget bl.a. D-vitamintabletter, kalktabletter och hygienprodukter baserade på alger.

Self Omninutrition

Bakom det lite krångliga namnet döljer sig ett stockholmsbaserat företag som tillverkar kosttillskott för de som tränar hårt. I sortimentet finns olika typer av proteinpulver, gainers, vitaminer, mineraler och andra örtbaserade kosttillskott. Det finns en stor spännvidd bland produkterna, bl.a. har man en proteinberikad, gluten- och laktosfri pannkaksmix som kan användas för att göra både pannkakor och våfflor.

Cederroth

Cederroth tillverkar många olika produkter, bl.a. plåster, men är även verksamma inom kosttillskott och hälsokost. De tillverkar bl.a. ReCharge, en energidryck som ökar vakenheten och koncentrationen. Påsarna med ReCharge innehåller D-vitamin, koffein, och flera antioxidanter.