Med undantag för kepsarna är det inte mycket svenskt i listan här bredvid. För vintercyklisten ska också nämnas Woolpoower, som tillverkat ullplagg för sport och friluftsliv i Östersund sedan 1972. Men de är nästan undantaget som bekräftar regeln.

Om det går att tillverka nästan en komplett cykelkollektion i Baskien, då borde det gå att tillverka fler sportkläder i Sverige. Visst skulle de högre svenska lönerna göra kläderna dyrare, men å andra sidan skulle möjligheten då kunna finnas att få sina kläder reparerade när de går sönder. Detta tjänar både miljön och konsumenten på. En annan miljöaspekt är att kläderna blir närproducerade, framför allt om man kan använda material som tillverkas i Sverige, som ull och återvunnen polyester.

Med den här sajten vill vi därför uppmana alla att köpa svenskt när det går. Det kanske inte finns så mycket att välja på idag, men ju fler som köper det lilla som finns idag, desto fler företagare kommer att våga satsa. För visst vore det kul med ett par cykelbyxor eller en löparjacka sydda i Säter?